uppfödningen


Maskrosen's kaninuppfödning
Vi föder upp Lejon - och Teddykaniner
startade 8 april 2010

Intresse:
Om ni har intresse för kaniner och skulle vilja ha en/till så ring elr skriv i gästboken så kan jag skriva upp dig i kölistan ! MVH// Emma

TRYCK på länken för att komma till gästbok !
http://www3.olzzon.com/g/g.php?a=samp;i=g32-11905-b4

tisdag 10 augusti 2010

Info ''OM'' kaniner

Info ”OM” kaniner


Kaniner kan vara fantastiskt fina sällskapsdjur, både charmiga och intelligenta. Förutsättningen för att djuret skall kunna utvecklas på ett hälsosamt sätt är att man ger dom den skötsel, trygghet och stimulering de kräver. De är oerhört nyfikna och sociala djur och vill gärna interagera med sin omgivning och inte bara studera världen inifrån en bur. Det går utmärkt att ha dom lösa i lägenhet eller hus om de sakta får vänja sig vid sin omgivning. Kaninen har behov av ett bo – dvs. en plats dit den kan dra sig tillbaka för att äta, sova och söka trygghet. Ett bo kan bestå av en stor bur eller ett hemmasnickrat lådhus, med halm eller sågspån som underlag. Har man en riktigt stor bur kan kaninen göra sin toalett i buren, som man sedan gör rent varje eller varannan dag. Ett annat alternativ är att ha en separat toalettlåda, t.ex. en kattlåda med kattsand i. Kaniner är väldigt renliga djur och de lär sig snabbt att använda en kattlåda alternativt ett hörn av sin bur som toalett.

Kaniner kan även bo i ett uthus eller i en ladugård men då är det viktigt att komma ihåg att utrymmet måste vara dragfritt, torrt och ljust. En kanin bör INTE gå ensam utan skall då ha sällskap av en annan kanin. Kaniner trivs bäst i temperaturer kring 15-20 grader vilket betyder att kyla ner till 20 minusgrader är väl tufft för en raskanin. Vilda kaniner gräver ner sig i hålor under jorden och klarar sig i ganska sträng kyla om de har det torrt och dragfritt. De kaniner vi avlat fram för att ha som sällskap är dock mindre lämpade för hård kyla. De klarar sig kanske men frågan är hur bra de mår? Har man ett uthus med jämn temperatur över 0 grader så fungerar det dock bra. Det går inte att flytta kaninen mellan kyla och värme, eftersom den då kan bli sjuk. Med andra ord är det inte lämpligt att ta in kaninen i huset mitt i vintern, om den är van vid 5-10 grader. Läs mer om detta via länkarna i slutet av texten.

Kaniner måste alltid ha tillgång till hö av bra kvalitet. Utöver hö skall dom ha en pelletsblandning, speciellt framtagen för kaniner, minst en gång om dagen samt färskt vatten. Man måste dock inte nöja sig med att ge sitt djur denna blandning jämt – det bästa är om man kan ge tillskott, eller helt byta ut pellets mot färsk frukt, grönsaker och på sommaren olika gräs. Kaninen äter (nästan) allt som vi gör, vilket inte betyder att allt är bra för den. Det kan vara ett stort nöje att ta reda på vad som är nyttigt för djuret och på sommaren lära sig olika sorters gräs och växter som är bra för kaninen som man sedan letar upp. När ni letar efter ”vildfoder” bör ni tänka på att inte plocka det direkt i dikesgrenen där de ofta är fulla av gifter efter biltrafiken. Det är också viktigt att sakta vänja kaninen vid färska växter när våren kommer – annars kan den få kolik.

Kaniner är gnagare och behöver något hårt och gott att bita på/i för att slita ner sina tänder. Det bästa man kan ge dom är grenar av fruktträd, men vill man inte ha grenar inomhus så går det bra med grovt knäckebröd och bitar av morötter, (man kan då och då köpa fröstänger till fåglar som de med glädje pulvriserar).Om kaninen inte har något att gnaga på kan det bli t:ex att kaninen bitter på buren möbler saker av plast! Plast är inte bra för kaninens mage eller helt enkelt kroppen

Om ni har fler djur så är det inte omöjligt att dessa kan komma överens, man bör dock vara mycket försiktig i början och känna sina djurs personligheter väl – för att undvika att det går illa. De första veckorna när kaninen vistas lös tillsammans med andra djur bör man ha konstant uppsikt över situationen. Värt att komma ihåg är att det är en myt att kaniner och marsvin är perfekta kompisar – det är inte nödvändigtvis sant. Faktum är att kaniner kan vara mycket dominanta mot marsvin och skall man ha dessa djur tillsammans bör det ske under sträng övervakning under lång tid.

Okastrerade hanar har ibland ett förargligt beteende, de skvätter urin högt och lågt. Det är deras sätt att revirmärka både ägor och människor. Kastreringen tar bort detta beteende och medför också ofta att kaninen blir lugnare och mer harmonisk. Även honkaniner får ett lugnare temperament om man steriliserar dom.

Kaniner är nattaktiva vilket innebär att det beteende den har på dagen inte nödvändigtvis är detsamma som på natten. Det betyder i förlängningen att kaniner som lever tillsammans och som verkar komma bra överens på dagen – i själva verket kan slåss våldsamt på natten.

På sommaren är det alla kaniners rättighet att få vistas ute. Det ideala är en stor utebur eller hage på ca 2 x 2 m. Buren bör vara placerad på en lugn plats med någon form av gräsliknande underlag. Man bör tänka på följande:

o Se till att kaninen inte utsätts för gassande solsken, den måste alltid ha en skuggig plats att dra sig undan på.

o Kaniner skall inte gå på nät, det skadar deras tassar och ni kan själva sätta er in i hur obekvämt det är att röra sig på. Om ni absolut inte kan tänka er en annan lösning så bör nätet vara grovt, minst 5 x 5 cm.

o Det gäller att förankra stommen/gräva ner nätet minst 10 cm eftersom kaninen annars (utan större problem) gräver sig ut.

o Om ni gör en hage till kaninen måste staketet eller nätet vara högt - det är inga problem för en kanin att hoppa 1 ½ meter rätt upp. Man tror det inte förrän man ser det med egna ögon.

o Kaninen måste ha en torr plats att vila på, gärna ett litet trähus i buren som den kan sova i.

o Luras inte att tro att kaninen har fri tillgång till mat, bara för att den går ute på gräs. I själva verket äter den upp det gräs den tycker om under loppet av några timmar. Den måste fortfarande ha hö, pellets och färskt vatten.

o Om kaninen är van vid sällskap på vintern så behöver den sällskap även på sommaren. Glöm inte av ditt djur utan ta in det då och då för att gosa och ”prata”.

o Har man inte gett kaninen tillgång till grenar på vintern så är det passande att göra det på sommaren när den går ute.



Kan man inte ha en stor utebur eller hage så är det näst bästa alternativet att låta den bo kvar inne, med daglig vistelse ute i friska luften på gräsmattan i en mindre kaninbur, typ ”trekantsbur” under några timmar när det är fint väder.

En kanin behöver precis som alla andra djur stimulation. Vad är då egentligen stimulering för en kanin? Svaret på den frågan är ganska enkelt, det räcker med att djuret får komma ut ur sin bur och hoppa och se sig omkring. Att den får uppleva nya dofter och undersöka något med nya former. ”Göm” maten och låt kaninen leta upp den själv, det sysselsätter den i flera timmar. Kort sagt, den är stimulerad så länge ni undviker att utsätta er kanin för en monoton omgivning där den inte kan interagera med andra varelser. Man märker på sin kanin om den mår bra. En frisk kanin är pigg, vaken och nyfiken. Den har god aptit och drar sig inte undan kontakt, (när den blivit tam - en kanin som inte är hanterad drar sig med all sannolikhet undan om man försöker närma sig den).

En kanin kan bli lika mycket av en god vän som en katt eller hund. Sköter man den på rätt sätt så kommer den att skänka er många skratt och härliga minnen!

Obs ! om du ha några problem eller något du inte förstår kontakta då mig ! 

0733-016210 Med vänlig hälsning  Emma

Uppfödning: Maskrosen’s kaninuppfödning

E-mejl: maskrosenskaninuppfodning@live.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar